Smaki Kuby, czyli o kuchni regionalnej słów kilka

Wycieczka do obcego kraju powinna polegać nie tylko na zwiedzaniu najcenniejszych zabytków i największych atrakcji. Każdy kraj ma swoją niepowtarzalną historię, kulturę, zwyczaje. Wszystko to zgłębić można podążając nieco innymi ścieżkami niż te utarte przez większość turystów. Będąc na Kubie, na pewno warto bliżej przyjrzeć się rodzimej kuchni!

Gdzie jeść?

Można korzystać wyłącznie z posiłków serwowanych przez hotel. Hotele oferują zazwyczaj potrawy kuchni międzynarodowej, dlatego z pewnością w karcie znajdą się dania, które dobrze znamy. Wówczas jednak musimy się liczyć z tym, że tak naprawdę „nie zasmakujemy” Kuby. Takich najprawdziwszych kubańskich przysmaków można skosztować dopiero, kiedy wyjdzie się z hotelu i wyruszy w stronę licznych mniejszych restauracji, knajpek i barów.

 

Zasady bezpieczeństwa

Nie jest tajemnicą to, iż przybywając do egzotycznego kraju, należy szczególnie (przynajmniej początkowo!) uważać na swój żołądek - nikt z nas zapewne nie chciałby doświadczyć słynnej „zemsty faraona”. Sama już zmiana klimatu jest pewnego rodzaju szokiem dla organizmu i potrzebuje on czasu do tego, aby przyzwyczaić się do nowych warunków.

Jak najbardziej warto kupować produkty i gotowe dania od małych lokalnych przedsiębiorców, jednak zawsze należy zwracać uwagę na sposób ich przygotowania (o ile tylko to możliwe), wygląd, zapach. Jeśli dana restauracja jest oblegana przez klientów, a końcem dnia nie można kupić już praktycznie niczego, jest to dobra wiadomość, bo oznacza, że dania przygotowywane są na bieżąco ze świeżych produktów. Wodę pić najlepiej butelkowaną, jeśli mamy ochotę na świeży sok, i tutaj trzeba zwrócić uwagę na to, czy owoce są myte i dokładnie obierane ze skóry.

 

Kuchnia kubańska

Kuchnia, której można doświadczyć na Kubie, jest wyjątkowo różnorodna, barwna i fascynująca. Mieszają się tutaj zapachy i smaki różnych stron świata. Swój wpływ na kształt obecnej kubańskiej kuchni mieli nie tylko kolonizujący niegdyś Kubę Hiszpanie, ale także przybysze z Afryki, którzy sprowadzeni zostali tu początkiem XVI wieku do niewolniczej pracy, czy Chińczycy, których w liczbie przeszło 100 tys. sprowadzono na wyspę w XIX wieku.

Można by rzec, standardowym daniem kubańskim są sałatki owocowe. Często w sałatce takiej można znaleźć papaję, grejpfruta, ananasa czy pomarańcze. Mieszkańcy wyspy korzystają z dostępnych naturalnych bogactw. Popularna jest również sałatka z białej kapusty. W mniejszych restauracjach i knajpkach można dostać dania jedynie z mięsem wieprzowym lub drobiowym, bowiem o wołowinę jest niezwykle ciężko. Tradycyjne danie kubańskie składa się z ryżu i czarnej fasoli, a nosi nazwę moros y cristianos. Dużym zainteresowaniem cieszy się także pizza z serem (noc quesso). Z napojów alkoholowych można śmiało polecić mojito lub Cuba libre.